Vestzakwandelgids 18
Groene Hart 3

Rondom Woerden

Bodegraven en Woerden worden zelden aangeduid als plaats liggend in die of die streek. Toch zou er best wel wat voor te zeggen zijn om dit gebied nader aan te duiden als De Woerdense Waard. Het waterschap Woerden was vroeger heel belangrijk en ook de omschrijving van een Waard kan naadloos worden toegepast. Een waard is namelijk de benaming voor een vlak landschap in een rivierengebied.
Waarden zijn ontstaan onder invloed van rivieren en daar, geheel of gedeeltelijk, door omgeven, ze worden tegen het water beschermd door dijken. Streeknamen met "Waard" komen sinds de 12e eeuw veel-vuldig voor: Alblasserwaard, Krimpener- waard, Lopikerwaard. We miszeggen dus niets als we dit gebied aanduiden als De Woerdense Waard.
De 5 wandelingen in deze gids liggen als bedeltjes aan een sierketting langs de Oude Rijn. Deze rivier was aan het begin van onze jaartelling de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was blijkbaar vroeger al een aantrekkelijk en dus betwist gebied. We komen onderweg veel herinneringen tegen aan tijden van oorlog, bezetting en verdediging. Zo is Bodegraven twee keer geplunderd en platgebrand. Grote historische gebeurtenissen laten nog steeds hun sporen na: de onafhankelijkheidstoren in Nieuwerbrug, fort Wierickeschans, kastelen in Montfoort en Woerden. En als het niet de mens was die elkaar het licht niet in de ogen gunde, dan was er het eeuwige water waartegen strijd gevoerd moest worden.
Kortom, u vindt in deze gids 5 wandelingen rondom Woerden in een waterrijke streek met historie en een aantrekkelijk landschap. Waard te Wandelen

Vestzak wandelgids 18

Rondom Woerden
Print de Wandeling
LINSCHOTEN-MONTFOORT


 Voor de printkosten van 1 wandeling kunt u ook een Vestzakwandelgids met 5 wandelingen kopen!!!
             Naar huis


Deze gids met 5 wandelingen kost slechts € 2,50.

Ze zijn verkrijgbaar bij:    Verkoopadressen VWG 

Bestellen kan ook  :             Bestelformulier

wandelgidsen op maat

Wandelaar.nl maakt ook wandelgidsen op maat. Bijvoorbeeld voor B&B, Vakantieparken, Hotels en Overheid.
Ons wandelgebied omvat heel Nederland.

Benieuwd?
 
info@wandelaar.nl

Onze CV is de wandelingen die we maakten.

Rondje Nederland 

De belevenissen met de vrienden, jan en René, zijn prachtig verwoord en verbeeld door vriend Jan. Samen hebben de vrienden, in de loop der jaren, Nederland doorkruist en middels de LAW's, vrijwel langs de grens, rond gewandeld. 

Al sinds 1992 hebben de vrienden ononderbroken ieder jaar 1 of meer wandelsessies mogen maken. Ze hebben geleefd, gelopen en gelachen.

Vriend Jan en zijn vrouw Hanneke hebben bovendien nog veel meer avonturen beleefd.
Beleef het mee op
Jan en Hanneke.

Geniet van het landschap,
bekijk de wereld vanuit het Bermperspectief.

maria-johanna