Vestzakwandelgids 10
Kromme Rijnstreek 1


Eiland van Schalkwijk

EILAND VAN SCHALKWIJK        
Eilanden hebben altijd een zekere aantrekkingskracht. En het is nog aantrekkelijker als het een onbekend eiland is. Nou, het Eiland van Schalkwijk voldoet aan beide voorwaarden. Heb je ooit wel eens iemand horen zeggen dat hij op vakantie is geweest naar het Eiland van Schalkwijk? Nou, zo onbekend is het dus.
Het Eiland van Schalkwijk is een poldergebied in de provincie Utrecht. Het wordt omgeven door de Lek, het Amsterdam -Rijnkanaal en het Lekkanaal.
1000 jaar geleden was het moeras en in de 11e eeuw is de inpoldering begonnen. De centraal gelegen polders en de dorpen Schalkwijk en Tull en 't Waal dateren uit de 13e en 14e eeuw. Het eiland heeft een geheel eigen karakter. Over het eiland loopt ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie een verdedigingslinie tussen Muiden en De Biesbosch van 85 kilometer. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.
Bij Tull en ’t Waal is, aan de oever van de Lek, een prachtig recreatiegebied aangelegd. Eind vorige eeuw stonden de projectontwikkelaars, bij wijze van spreken, al likkebaardend klaar om het Eiland van Schalkwijk in bezit te nemen en vol te zetten met grootschalige nieuwbouw. Gelukkig, het is niet zo ver gekomen.
Het eiland ontwikkelde zich tot groene long van Utrecht, Houten en Nieuwegein en het heeft veel behouden om dit te zijn. Ongeschonden landschap, wijde horizonnen, boomgaarden, heerlijke wandelwegen en een mooi strand aan de Lek, dat is de karakteristiek van dit onontdekte eiland.
Het eiland van Schalkwijk is er klaar voor om ontdekt te worden.


Vestzak wandelgids 10

Eiland van Schalkwijk
Print de Wandeling Schalkwijk
Het verloren kerkhof


 Voor de printkosten van 1 wandeling kunt u ook een Vestzakwandelgids met 5 wandelingen kopen!!!
             Naar huis


De gidsen kosten slechts € 2,50 per stuk.

Ze zijn verkrijgbaar bij:    Verkoopadressen VWG 

Bestellen kan ook  :             Bestelformulier

wandelgidsen op maat

Wandelaar.nl maakt ook wandelgidsen op maat. Bijvoorbeeld voor B&B, Vakantieparken, Hotels en Overheid.
Ons wandelgebied omvat heel Nederland.

Benieuwd?
 
info@wandelaar.nl

Onze CV is de wandelingen die we maakten.

Rondje Nederland 

De belevenissen met de vrienden, jan en René, zijn prachtig verwoord en verbeeld door vriend Jan. Samen hebben de vrienden, in de loop der jaren, Nederland doorkruist en middels de LAW's, vrijwel langs de grens, rond gewandeld. 

Al sinds 1992 hebben de vrienden ononderbroken ieder jaar 1 of meer wandelsessies mogen maken. Ze hebben geleefd, gelopen en gelachen.

Vriend Jan en zijn vrouw Hanneke hebben bovendien nog veel meer avonturen beleefd.
Beleef het mee op
Jan en Hanneke.

Geniet van het landschap,
bekijk de wereld vanuit het Bermperspectief.

maria-johanna