Wandelpocket 13

Kromme Rijn gebied

Ooit was de Kromme Rijn een wild stromende rivier, overstromingen waren aan de orde van de dag. In 1122 werd de rivier afgedamd en veranderde de Kromme Rijn in een rustige, getemde stroom. In de loop der tijd heeft de rivier een duidelijk stempel gedrukt op het landschap. De dorpen en steden ontwikkelden zich aan de oevers, maar er kwamen vooral ook landgoederen en lustoorden. Elke stap die we hier doen lopen we dan ook in het besef dat het een voetstap in de historie is. Dat kan recente historie zijn, bijvoorbeeld als natuurliefhebbers het landschap willen beschermen en protesteren tegen de aanleg van de A27, maar natuurlijk ook verder weg in de tijd en dan moeten we denken aan de Noormannenperiode en de middeleeuwen. 
Hoe het zij, we vergapen ons aan al het schoons rond deze rivier, maar groter is de verwondering dat alles in de loop der tijd zo open en ongeschonden is gebleven. Waar elders de oevers van rivieren zijn volgebouwd met soms megalomane nieuwbouw loop je hier door een vrijwel ongeschonden landschap, beschouw dat maar als een klein wondertje.
Lange tijd was de Kromme Rijn vervoers ruggengraat en afwater slagader voor dit hele gebied. De weg tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht was een modderig karrenspoor, dus dat schoot niet echt op. Maar die 'moddeige karrensporen' zoeken we juist op in dit historisch landschap.


Wandelpocket 13

Kromme Rijn gebied
Print de Wandeling COTHEN


          Naar huis


Deze gids met 11 wandelingen is te bestellen via info@wandelaar.nl

Bestelformulier