Vestzakwandelgids 13
Kromme Rijnstreek 2

Links en rechts van de Kromme Rijn

Ooit was de Kromme Rijn een wild stromende rivier, overstromingen waren aan de orde van de dag. In 1122 werd de rivier afgedamd en veranderde de Kromme Rijn in een rustige, getemde stroom. In de loop der tijd heeft de rivier een duidelijk stempel gedrukt op het landschap, dorpen en steden ontwikkelden zich aan de oevers, maar vooral ook landgoederen en lustoorden. Elke stap die we hier doen lopen we dan ook in het besef dat het een voetstap in de historie is. Dat kan recente historie zijn, bijvoorbeeld als natuurliefhebbers het landschap willen beschermen en protesteren tegen de aanleg van de A27, maar natuurlijk ook verder weg in de tijd en dan moeten we denken aan de Noormannenperiode en de middeleeuwen.  Hoe het zij, we vergapen ons aan al het schoons rond deze rivier, maar groter is de verwondering dat alles in de loop der tijd zo open en ongeschonden is gebleven. Waar elders de oevers van rivieren zijn volgebouwd met soms megalomane nieuwbouw loop je hier door een vrijwel ongeschonden landschap, beschouw dat maar als een klein wondertje.
Lange tijd was de Kromme Rijn vervoers ruggengraat en afwater slagader voor dit hele gebied. De weg tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht was een modderig karrenspoor, dus dat schoot niet echt op. Maar de 'moddeige karrensporen' zoeken we juist op in dit historisch landschap.

Vestzak wandelgids 13

Links en rechts van de Krommer Rijn
Print de Wandeling COTHEN

 Voor de printkosten van 1 wandeling kunt u ook een Vestzakwandelgids met 5 wandelingen kopen!!!
             Naar huis


Deze gids met 5 wandelingen kost slechts € 2,50.

Ze zijn verkrijgbaar bij:    Verkoopadressen VWG 

Bestellen kan ook  :             Bestelformulier

wandelgidsen op maat

Wandelaar.nl maakt ook wandelgidsen op maat. Bijvoorbeeld voor B&B, Vakantieparken, Hotels en Overheid.
Ons wandelgebied omvat heel Nederland.

Benieuwd?
 
info@wandelaar.nl

Onze CV is de wandelingen die we maakten.

Rondje Nederland 

De belevenissen met de vrienden, jan en René, zijn prachtig verwoord en verbeeld door vriend Jan. Samen hebben de vrienden, in de loop der jaren, Nederland doorkruist en middels de LAW's, vrijwel langs de grens, rond gewandeld. 

Al sinds 1992 hebben de vrienden ononderbroken ieder jaar 1 of meer wandelsessies mogen maken. Ze hebben geleefd, gelopen en gelachen.

Vriend Jan en zijn vrouw Hanneke hebben bovendien nog veel meer avonturen beleefd.
Beleef het mee op
Jan en Hanneke.

Geniet van het landschap,
bekijk de wereld vanuit het Bermperspectief.

maria-johanna